Janneke Philippi

Chocoladebitterballen

Net als het recept voor gefrituurd ijs in ons boek Mijn favoriete desserts, is dit ook zo’n geweldig recept waarmee je op veel ooh’s en aah’s van je tafelgenoten kunt rekenen. Beide recepten zijn de eenvoud zelve. Ik maak ze vaak op een rustig moment, omdat je ze enkele weken in de diepvries kunt bewaren. Hoe fijn klinkt dat, een portie chocoladebitterballen in de diepvries voor een spontaan dessert? Er is geen excuus meer voor geen dessert!

Voor je aan de slag gaat: ik vind het heerlijk om wat fijngehakte noten aan het paneermeel toe te voegen. Ook lekker: een scheutje noten- of koffielikeur door de nog vloeibare ganache.

Chocoladebitterballen, voor 4 personen

Smelt in een steelpan op laag vuur de chocolade in de slagroom. Roer de chocoladeroom (ganache) glad en schenk in een diep bord. Zet de ganache 2 uur in de koelkast om op te stijven.

Snijd de ganache in 12 punten. Rol er mooie balletjes van. Strooi de bloem en het paneermeel elk op een apart bord. Klop de eieren los in een diep bord. Rol de balletjes achtereenvolgens door de bloem, het ei en het paneermeel. Maak een tweede paneerlaag door ze nogmaals door het ei en het paneermeel te halen. Leg de bitterballen op een vel bakpapier op een bord minstens 30 minuten in de diepvries om aan te vriezen.

Verhit de olie tot 180 ºC. Bak de bitterballen in de hete olie in 2-3 porties in 1-2 minuten goudbruin.