Janneke Philippi

Gnudi

Gnudi zijn gnocchi van ricotta. Parmezaanse kaas geeft ze een hartige smaak. Ik meng er vaak ook een handvol fijngehakte basilicum of rucola door.

De gnudi maak je van een vrij zachte, plakkerige massa. Maak je handen of twee dessertlepels vochtig, dan gaat het vormen van de balletjes het makkelijkste. Dat maken van de balletjes kun je snel en nonchalant doen, want: gnudi zijn niet mooi, maar wel heel lekker!

Gnudi met tomaat-rozemarijnsaus, voor 4 personen:

Rasp de parmezaanse kaas. Klop met een vork in een kom de eidooiers los. Prak er de ricotta en de parmezaan door. Voeg de bloem en een snuf zout toe en meng tot een stevige massa.

Vorm met vochtige handen of – nog makkelijker! – met twee dessertlepels balletjes van het ricottamengsel. Leg de gnudi op een met bloem bestoven schaal.

Verhit de olijfolie in een koekenpan. Fruit de knoflook 1 minuut met de takjes rozemarijn. Voeg de inhoud van de blikken tomaat toe. Druk de tomaten met een spatel stuk en verwarm 10 minuten tot een dikke tomatensaus ontstaat. Breng op smaak met zout en peper.

Breng intussen een pan met ruim water aan de kook. Voeg een lepel zout en de gnudi toe en kook ze in 5 minuten gaar.

Schep de gnudi met een schuimspaan uit de pan op een schaal of 4 borden. Schep er de tomatensaus over. Besprenkel naar wens met extra vierde olijfolie en schaaf royale flinters parmezaanse kaas boven de gnudi. Lekker met salade van rucola met kappertjes, balsamicoazijn en extra vierde olijfolie.

Bereiden: 30 minuten

Uit: Pasta, risotto & gnocchi bij Janneke thuis.