Janneke Philippi

Boerenkoolsoep met pestotoast & gevulde vanillebeignets

Boerenkoolsoep met pestotoast, voor 6 personen:

Snipper de ui. Hak 2 tenen knoflook fijn. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes.

Verhit in een soeppan 2 eetlepels olijfolie. Fruit de ui en de fijngehakte knoflook 1 minuut. Schep de aardappelen erdoor. Houd een handvol boerenkool apart en voeg de rest aan de aardappelen toe.

Schenk de bouillon in de pan en breng aan de kook. Kook de soep in 15 minuten zachtjes gaar.

Maak intussen de boerenkoolpesto: doe de laatste teen knoflook met de apart gehouden boerenkool, de pijnboompitten en resterende 6 eetlepels olijfolie in een maatbeker en pureer glad. Roer de kaas erdoor en breng de pesto op smaak met peper. 

Pureer de soep van het vuur met de staafmixer. Voeg de roomkaas toe en laat in de warme soep smelten. Breng op smaak met zout en peper. 

Rooster de sneden brood. Besmeer het brood met boerenkoolpesto en serveer bij de boerenkoolsoep. Een lepel pesto is ook heerlijk door de soep!

Bereiden: 40 minuten

Vanillebeignets met jam, voor 12 stuks:

Zeef de bloem boven een kom. Strooi in een kuiltje de gist. Verdeel het ei, de melk, de vanillesuiker en de citroenrasp langs de rand. Klop met de mixer tot een glad beslag.

Dek de kom af met vershoudfolie en laat het beslag op kamertemperatuur 1 uur rijzen.

Verhit de olie in een friteuse of pan tot 180 ºC. Doop de ijsbolletjestang of twee lepels in de hete olie. Schep er vervolgens balletjes beslag van pingpong formaat mee in de olie. Bak niet meer dan 6 beignets tegelijk.

Bak de beignets in ongeveer 4 minuten rondom goudbruin en gaar. Meestal draaien ze vanzelf, help ze anders door ze even een zetje te geven met een lepel of vork. Laat de beignets goed uitlekken op keukenpapier. 

Snijd de beignets open. Vul ze met een lepeltje jam en bestrooi ze met poedersuiker.

Voorbereiden: 30 minuten | rijzen: 1 uur | bereiden: 30 minuten